×

Sepetiniz

Sepetinizde ürün bulunmamaktadır. Online eğitimlerimizi inceleyebilirsiniz.

0212 381 50 00

Responsive Web Sitesi Tasarımı Nedir?

13.08.2018 / Bahçeşehir Üniversitesi / Wissen



Bilgisayar, telefon ve tablet gibi cihazlarda ekranların çözünürlüklerine duyarlı bir şekilde çalışan, cihaz ve çözünürlüklerden bağımsız olarak kullanıcının internet platformlarında gezinmesine olanak tanıyan web tasarımlarıdır responsive web tasarımları. Tablet ve akıllı telefonların birçok insan tarafından etkin bir şekilde kullanılmasından dolayı da responsive web tasarımlı sitelere duyulan ihtiyaç artmıştır.

Normal Site Tasarımlarına Göre Kullanımı

'Responsive' kelime anlamı olarak duyarlı, uyumlu ve hassas anlamlarına geliyor. Responsive web tasarımlarının da web sitelerinin kullanılan cihaza göre uyumlu olarak çalışmaları söz konusudur. Son dönemlerde ismini sıkça duyuran bir web tasarım türü olan responsive web tasarımı 2010 senesinde ortaya çıkmıştır. Son dönemlerde de tablet ve akıllı cihazların kullanımının artması bu web tasarımının dünya çapında popüler olmasını sağlamıştır.

Web sitelerine mobil cihazlar veya tablet üzerinden ulaşım sağlandığında site içeriğindeki yazı ve resimlerin ekrana göre otomatik boyutlandırılması responsive web tasarımı sayesinde oluyor. Bu web tasarımının geliştirilmesi 3 aşamalı olup desktop, mobil ve tablet şeklinde sıralanır.

Responsive Web Tasarımlarla İnternette Daha Kolay Gezinin

Web sitelerine tablet veya telefonlardan giriş yapıldığında ziyaretçilerin siteyi görüntüleme konusunda sıkıntı yaşamaları söz konusu oluyor. Mobil veya responsive web temalı olmayan sitelerde okumak istediğimiz yazılara yakınlaşmak zorunda kalıyoruz veya sitenin kısıtlı bir alanını görüntüleyebiliyoruz. Sitelerin menülerini gezmek de bu durumda son derece büyük bir zorluk haline geliyor. Mobil uyumlu olmamaları da menülere ulaşabilmemizi neredeyse imkansız hale getiriyor.

Responsive web tasarımı bulunan sitelere mobil platformlardan ulaşıldığı zaman menüler şekil değiştirirler. Responsive web tasarımlı sitelerin genelinde üstten açılan bir menü tasarımına yer verilir. Yazılar ve resimler ekranda yakınlaşmaya gerek bırakmayacak şekilde alt alta bir düzen içerisinde sıralanırlar.

Responsive Web Tasarımlı Sitelerin SEO Değeri Artıyor

Responsive web tasarımına sahip olan sitelerin SEO değerleri daha yüksek oluyor. Çünkü mobil site kullanımında arama motorları hem sitenin kendi alan adını hem de mobil sürümdeki subdomain adı olan m.xxx.com şeklinde ayrılmasına neden oluyor. Responsive web tasarımlı sitelerde bu durum söz konusu olmadığından ve arama motorlarında tek bir url ile görüntüledikleri için aramalarda sitenin url adresleri ayrılmadan daha sağlıklı bir arama gerçekleştirilmiş oluyor. SEO açısından arama motoru optimizasyonunu kolaylıkla sağlaması nedeniyle tercih edilirliği yüksek bir kullanım sağlıyor.


Responsive Tasarım

Responsive Web Tasarımlı Sitelerin Geleceğin Mobil Site Tasarımı Olacağı Öngörülüyor

Dünya çapında mobil platformların kullanımları gittikçe artmakta. Verilere bakıldığı zaman mobil cihazlar üzerinden web sitelerini ziyaret eden kullanıcıların dünya çapındaki yüzdesi %25'lere ulaşmış durumda. Bu yüzdenin ilerleyen dönemlerde daha da yükselmesi bekleniyor. Bu durum da responsive web sitelerinin kullanımının artacağını ve geleceğin mobil site tasarımı olarak öne çıkacağını düşündürüyor.



Kaynak: Bahçeşehir Üniversitesi / Wissen

Yazara Soru Sor

Blogumuza Abone
Olun

Güncel makalelerden ve eğitim fırsatlarından haberdar olmak için abone olabilirsiniz.

Öğrenci Yorumları

Benim gibi işsiz bir mühendisi alarak hayatında büyük bir dönüm noktası yarattığı için Wissen’e sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Muhammed GÜNGÖRMEZ
Şu anda da bu bilgiler ışığında Turkcell Teknoloji ICT’de çalışmaktayım. Bütün bu tecrübelerden dolayı Wissen’e çok teşekkür ederim.
Nevzal BAL
Wissen gerek marketing gerek sosyal medyada desteklerini esirgemedi ve eğitmenler her zaman yanımda oldu. Wissen ailesine çok teşekkür ederim.
Barış ÖZGEN