×

Sepetiniz

Sepetinizde ürün bulunmamaktadır. Online eğitimlerimizi inceleyebilirsiniz.

0212 381 50 00

İleri Web Uygulaması (PWA) Nedir?

15.06.2020 / Bahçeşehir Üniversitesi / Wissen


İleri Web Uygulaması (PWA), temel olarak bir uygulamanın tüm özelliklerini taşıyan bir web sitesidir. Bir diğer deyişle İleri Web Uygulaması, normal web sitesi gibi erişilen, ancak daha önce yalnızca uygulamaların sahip olduğu çevrimdışı kullanılabilirlik, anında bildirimler ve cihaz donanımına erişim gibi özelliklere de sahip olan özel web uygulamalarıdır.

 

İleri Web Uygulaması başlangıçta sıradan bir web sitesi gibi kurulmaktadır. Ancak esasında bu uygulamalar; TLS, Service Worker ve Manifestler gibi özellikler kullanarak çalışmaktadır. Bu nedenle sonrasında izin modelleri uygulamaların izin modeline benzemektedir.

 

İleri Web Uygulamaları sayesinde web sitelerinin görünümü mobil uygulamalarınkine yakın olmaktadır; bu da müşterilere kişisel ve eğlenceli bir kullanıcı deneyimi sağlamaktadır. Ayrıca kullanıcılar herhangi bir uygulama yüklemesi veya güncellemesi yapmak zorunda kalmadığından genellikle web sitesinde daha keyifli ve uzun bir vakit geçirmektedirler.

 

PWA ile Neler Yapılabilir?

İleri Web Uygulaması, bir diğer adıyla PWA'lar, yerel uygulamaların yapabileceği pek çok şeyi yapabilmektedir. Tarayıcı bazlı bir şekilde çalıştıklarından her kullanıcı tarafından kolaylıkla kullanılabilmektedir. Tarayıcıdan farklı olarak da mobil uygulamaların sağladığı ergonomik tasarımı ve kullanım kolaylığını müşterilerine sağlamaktadır. Herhangi bir uygulama yüklemesi gerektirmez. Bir PWA ile yapılabilecekler şöyle sıralanabilir:

 

  • PWA’dan bildirim almak veya PWA’ya bildirim göndermek mümkündür.
  • PWA; kamera, mikrofon ve GPS’ye erişebilmektedir.
  • PWA herhangi bir tarayıcı kullanmadan, o sırada gerekli olan ve cihazda yüklü olan bir uygulamaya erişebilmektedir.
  • PWA çevrimdışı olarak da çalışabilmektedir. 

Avantajları Nelerdir ve Nerelerde Kullanılır?

Uygulama üreticileri; kullanıcıların, ziyaret ettiği her web sitesinin uygulamasını indirmesini hedeflemektedir. Ancak bu durum sanıldığı kadar kolay değildir. Son dönemde yapılan bir araştırmaya göre, Amerika’daki akıllı telefon kullanıcılarının %50’sinden fazlası telefonuna uygulama indirmemektedir. Durum böyle iken İleri Web Uygulaması, bir uygulamanın keşfedilmesi ile onun ana ekranda görüntülenmesi arasındaki adımları azaltmakta ve böylece bir uygulamanın kurulma problemini önlemektedir. Bu da işletmelere İleri Web Uygulaması kullanımı ile birlikte verimlilik sağlamaktadır. İleri Web Uygulamasının en büyük avantajları şu şekildedir:

 

Daha fazla müşteriye erişim

Şirketlerin bir PWA geliştirilmesi, yerel bir uygulama geliştirmekten çok daha kolay ve çok daha düşük maliyetlidir. Müşterilerin uygulamayı indirmek ve yüklemek için uygulama mağazalarına gitmeleri gerekmeyeceğinden bekleme süresi de kısalmaktadır. Ayrıca uygulama indirmek için yeterli kapasite bulma sorunu da ortadan kalkmaktadır. Bu özellikler sayesinde şirketler daha fazla müşteriye ulaşabilmekte ve hizmet verebilmektedir.

 

Web site geliştiricileri ile dost

Yerel uygulama geliştirirken, farklı işletim sistemlerini (Apple, Android vb.) göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Bu da oldukça masraflı ve zahmetli bir süreçtir. Oysa İleri Web Uygulaması, tek bir dilde programlanmakta ve tüm cihazlarda çalışabilmektedir. İleri Web Uygulaması, büyük uygulama mağazalarındaki uygulama yayınlama-güncelleme sınırlamalarını da ortadan kaldırmaktadır.

 

Çevrimdışı çalışma olanağı

İleri Web Uygulaması çevrimdışı çalışmaya da olanak sağlamaktadır. Bu anlamda müşteriler için daha yararlı bir deneyim sunmaktadır.

 

Hızlı bir kullanım deneyimi

İleri Web Uygulaması düzgün animasyonları, titremesiz kaydırma ve kesintisiz dilimler halinde gezinme olanakları ile kullanıcı dostudur.

 

Halihazırda İleri Web Uygulamaları kullanarak uygulama verimliliğini artıran şirketlere ilişkin bazı örnekler şöyledir:

 

  • Alibaba PWA sayesinde, dönüşümleri (conversion) %76 oranında artırmıştır.
  • Twitter PWA kullanarak veri tüketimini %70 azaltmıştır.
  • AliExpress müşterilerin web sitesinde geçirdiği vakti PWA sayesinde %74 oranında artırmıştır.
  • Washington Post web performansını %88 oranında artırmıştır.
  • OpenSooq %260 daha fazla potansiyel müşteriye ulaşmıştır.


Kaynak: Bahçeşehir Üniversitesi / Wissen

Yazara Soru Sor

Blogumuza Abone
Olun

Güncel makalelerden ve eğitim fırsatlarından haberdar olmak için abone olabilirsiniz.

Öğrenci Yorumları

Benim gibi işsiz bir mühendisi alarak hayatında büyük bir dönüm noktası yarattığı için Wissen’e sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Muhammed GÜNGÖRMEZ
Şu anda da bu bilgiler ışığında Turkcell Teknoloji ICT’de çalışmaktayım. Bütün bu tecrübelerden dolayı Wissen’e çok teşekkür ederim.
Nevzal BAL
Wissen gerek marketing gerek sosyal medyada desteklerini esirgemedi ve eğitmenler her zaman yanımda oldu. Wissen ailesine çok teşekkür ederim.
Barış ÖZGEN