×

Sepetiniz

Sepetinizde ürün bulunmamaktadır. Online eğitimlerimizi inceleyebilirsiniz.

0212 381 50 00

Logo Nedir?

23.05.2018 / Bahçeşehir Üniversitesi / Wissen

Herhangi bir ürünün, firmanın veya hizmetin resim ve harf öğeleri ile sembolize edilmesine Logo denir. Logoların amblemden bazı farkları vardır. Logolarda firmanın ismi de kullanılır. Logolar tasarlanırken yeni de olabilir ya da mevcut olan bir font tekrar kullanılabilir.


Logo Yaratmak İçin Gerekli Kurallar Nelerdir?

Öncelikle logolar hatırlaması kolay bir tasarıma sahip olmalıdır. Az renkten oluşmalı ve her türlü baskı ve kesime göre şekil alabilmelidir. Her türlü boyutta okunaklı olmalı, boyutları küçüldüğünde logo kaybolmamalıdır. Logo kesinlikle çok özgün olmalıdır başka logolarla asla benzememeli hatta çağrışım dahi yapmamalıdır. Kopya ya da esinlenme olan logolar doğrudan firmaya zarar verir.

Logolar yapılırken tasarımcının özellikleri ön plana çıkmamalı. Logo kesinlikle firmayı ön plana çıkaracak şekilde hazırlanmalıdır.


Logotype Çeşitleri Nelerdir?

Logolar yapılırken dikkat edilmesi gereken belli başlı konular vardır. Aynı zamanda güncel logo fontlarıda mevcuttur. Tasarlayan kişiler ya bu fontları kullanır ya da kendileri yeni bir font tasarlarlar.


San Serif Sitiline Sahip Logolar

Bu tarz logolar oldukça basit tutulup güçlü bir imaj ifade etmek için kullanılır. Oldukça derli toplu dururlar, zarif ve keskin hatları vardır. Bu tarz logolarda en dikkat çekici detay modern bir yaklaşım sergiliyor olmasından gelir.

Tek Karakterden İbaret Olan Logolar;

Genellikle iki karakterden oluşan logolar tercih edilir. Ancak tek karakterli logolarda vardır. Tipografik logo örneklerinde modern bir yaklaşım söz konusudur. Dünya da güzel örnekleri vardır.


Çok Karakter İçere Logolar

Birden daha fazla tipografik karakter içeren logolar en sık 2 karakter kullanılarak hazırlanan olarak karşımıza çıkar. Bu tarz logolarda oldukça basit bir logo oluşturabilirken bazen de çok karmaşık logoların oluşmasına sebep olabiliyorlar.


Kombinasyon Yapılan Logolar

Kombinasyon tarzı bir logoda iki ya da daha fazla logonun etkileşimi olur. Bu tarz logolar enerji yansıtırlar.


Geleneksel Yaklaşımı Olmayan Logolar

Geleneksel olmayan logolar bilindik logolara benzemez. Büyük harf tercih edilir ve tekrarlardan dikkatle kaçınılır.


Yeni Tipografik Tip Formlar

Bilgisayarlar sayesinde tasarımcılar artık hayal ettikleri her şeyi gerçekleştirebiliyorlar. Eğme, bükme, döndürme, çevirme gibi işlemlerin hepsini yapabiliyorlar.


Kaligrafik Tipte Logolar

Bunlar el yazısı ve çizgiler kullanılarak yaratılan logolara örnek teşkil eder. Çok geleneksel gibi dursa da dünyada oldukça çarpıcı örnekleri vardır.


Rebus – Karmaşık Formdaki Logo Tasarımları

Obje, kelime ve semboller beraber kullanılır. Karmaşık bir yapıdadırlar ve anlaşılması oldukça güçtür.


Numaralardan Oluşan Logo Tasarımları

İçerisinde sadece rakama veya harfler ve rakama beraber yer verildiği logolardır. Bu logolar ölçü, mesafe gibi durumlar için kullanılması uygun düşer.


Katmanlı, Gölgeli, Merkezi Olmayan Logo Tasarımları

Merkezi olmayan sıra dışı logolardır.


Çatlak, Kırılgan ve Agresif Tasarıma Sahip Logolar

Tipografik karakterde ki logoların değiştirilmesi sonucunda oluşurlar.

 



Kaynak: Bahçeşehir Üniversitesi / Wissen

Yazara Soru Sor

Blogumuza Abone
Olun

Güncel makalelerden ve eğitim fırsatlarından haberdar olmak için abone olabilirsiniz.

Öğrenci Yorumları

Benim gibi işsiz bir mühendisi alarak hayatında büyük bir dönüm noktası yarattığı için Wissen’e sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Muhammed GÜNGÖRMEZ
Şu anda da bu bilgiler ışığında Turkcell Teknoloji ICT’de çalışmaktayım. Bütün bu tecrübelerden dolayı Wissen’e çok teşekkür ederim.
Nevzal BAL
Wissen gerek marketing gerek sosyal medyada desteklerini esirgemedi ve eğitmenler her zaman yanımda oldu. Wissen ailesine çok teşekkür ederim.
Barış ÖZGEN