×

Sepetiniz

Sepetinizde ürün bulunmamaktadır. Online eğitimlerimizi inceleyebilirsiniz.

0212 381 50 00

Grafik Tasarım Terimleri

21.05.2018 / Bahçeşehir Üniversitesi / Wissen


Grafik tasarımcılığı artık ne kadar gerekli bir alan olduğunu ispat etmiştir. Grafik, birbirinden farklı olan harflerin, sözcüklerin, cümle ve fotoğraf gibi öğeleri bir araya getirme sanatına denir. Grafik kelimesi Yunancadan gelir ve ‘grapnein’ kelimesinden dilimize geçiş sağlamıştır. Grafiker, basılması talep edilen ürünleri kurumların isteği doğrultusunda şekillendiren kişilere denir. Tasarım, bir iş için yaratıcılıkla beraber planlama eylemine denir. Grafik Tasarım, bir mesaj iletmek amacıyla düşüncenin görselleştirilmiş haline denir. İletişim, iki kişi ya da grup arasında ki her türlü duygular, düşünceler ve davranışların paylaşılmasına denir. Grafik iletişim, grafik öğelerinden oluşan görsellerin değiş tokuşuna denir. Hedef kitle, grafik tasarımı sonucunda ulaştırılması planlanan kitledir.


Firma Tanıtımında Kullanılan Terimler

Reklam, firma ya da ürün hizmetinin çeşitli yollar kullanılarak insanlara tanıtılmasıdır. Görsel malzeme, bir firma için basılacak görsel ürünlere denir. İsim plakası, yayınlarda başlığa ayrılan bölgeye denir. Künye, bir yayının iletişim bilgileridir. Simgesel işaret, bir ürünü veya düşüncenin simgesi anlamına gelir. Piktogram, evrensel nitelik taşıyan biçimlerdir. Kurum kimliği, sabit tutulan ve firmaların her yerde karşılaşılan kurum ismine denir. Slogan, firmaların tanıtım amacıyla yapılan sürekli ağızlara takılan kısa ve etkili tanıtımlarıdır. Logo, kurumu tanıtan ambleme benzer biçimlerdir. Broşür, firmayı ya da ürünü tanıtmak için hazırlanan görsellerdir. Afiş, tanıtım yapmak amacıyla duvarlara asılan ürünlerdir.

Billboard, reklam levhalarıdır. Ambalaj, bir ürünü korumak için kaplanmasıdır.


Ürünlerin Görselleri İle İlgili Terimler

Eskiz, Tasarımın ilk önce kara kalem ile çizilmesidir. Eskiz çalışmalarında yapılacak tasarımın ilk etapta el ile çizilmesi sağlanır. Daha sonra bilgisayara aktarılarak tamamlanır. Perspektif, iki boyuta sahip yüzeye üç boyutlu şekiller çizilmesidir. Mizanpaj, düzenleme anlamına geliyor. Görsel hiyerarşi, verilmek istenen mesaja göre kullanılan öğeye denir. Orijinal, çoğaltılmak amacıyla tarayıcıdan geçirilen tire veya yanton resimlerine denir. Diapozitif, saydam bir yüzey üzerine görüntü aktarılmasıdır. İllüstrasyon, başlık ve slogan gibi metinlerin yanın da görsel anlatımları da aynı etkinlikle kullanabilen grafik tasarım unsurlarına denir. Simetri, grafik tasarımında orantılanması ve dengelenmesi iyi olan parçalardır. Asimetri, simetrik olmayan parçaların birbirine karıştırılarak kullanmasına denir.

Degrade, zemin denemeleri için, bir renkten başka renge geçişe denir. Doyma: Renk şiddetini, açık ya da koyu olması gibi değişiklikleri ifade eden terimdir. Açık renkler koyu renklerden daha az doymuştur.


Yayınlar İle İlgili Terimler

Recto, bir kitabın kitap gibi yayınlar için sağ taraflarında yer alan yazılar için kullanılan bir terimdir. Verso, bir kitabın sol tarafında bulunan sayfalara denir. Cilt payı, basılı kısım ile ciltlenmesi gereken kısımlar arasında kalan bölgeye cilt payı denir. Donuk sayfa, tek düze düzenlenmesi yapılan sayfalara donuk sayfa denir. Örnek olarak roman sayfaları verilebilir. Silme, tasarımda kullanılan görsel malzemenin hiçbir boşluk bırakmadan yerleştirilmesini sağlamaktır. Forma, kitap ve dergi gibi ürünlerin tasarımı için sayfaları 4.8.16,32 gibi birimlere ayırmaya verilen isime denir. Vinyet, sayfa düzenleme işlemlerinde süsleme işlemlerine verilen isme denir.



Kaynak: Bahçeşehir Üniversitesi / Wissen

Yazara Soru Sor

Blogumuza Abone
Olun

Güncel makalelerden ve eğitim fırsatlarından haberdar olmak için abone olabilirsiniz.

Öğrenci Yorumları

Benim gibi işsiz bir mühendisi alarak hayatında büyük bir dönüm noktası yarattığı için Wissen’e sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Muhammed GÜNGÖRMEZ
Şu anda da bu bilgiler ışığında Turkcell Teknoloji ICT’de çalışmaktayım. Bütün bu tecrübelerden dolayı Wissen’e çok teşekkür ederim.
Nevzal BAL
Wissen gerek marketing gerek sosyal medyada desteklerini esirgemedi ve eğitmenler her zaman yanımda oldu. Wissen ailesine çok teşekkür ederim.
Barış ÖZGEN