×

Sepetiniz

Sepetinizde ürün bulunmamaktadır. Online eğitimlerimizi inceleyebilirsiniz.

0212 381 50 00

Dünyanın En Küçük Bilgisayarı!

18.07.2018 / Bahçeşehir Üniversitesi / Wissen



IBM dünyanın en küçük bilgisayarını üretmeye çalışıyordu. İBM için en küçük bilgisayar alanında yeni bir rakip çıktı. Michigan Üniversitesi araştırmacıları ABD'de yeni bir olaya imza attılar. Bu araştırmacılar sayesinde bilgisayar tanımı yeniden yapılacak. IBM şimdiye kadar tuz tanesi büyüklüğünde bir bilgisayar yapmayı başarmıştı. Ancak Michigan Üniversitesi araştırmacıları IBM'yi geride bırakarak onun yaptığı bilgisayardan 10 kat daha küçük bir bilgisayar yapmayı başarmış bulunuyor.


IBM En Küçük Bilgisayarı Ne Zaman Üretti?

2018 yılının Mart ayında firma tuz tanesi büyüklüğüne sahip bir bilgisayar üretebildiklerini açıkladı. Ancak tuz tanesi büyüklüğü sektörde bir meydan okuma olarak algılandı. Daha küçük bilgisayarların yapılabilmesi için çalışmalara başlandı. Sonunda beklenen bilgisayar yapıldı. Bilim insanlarının IBM bilgisayarından 10 kat daha küçük bir bilgisayar yaptık demesi herkeste büyük bir şaşkınlık oluşmasına sebep oldu.


Pirinç Tanesinden Küçük Bilgisayar

Michigan Üniversitesi'nde bulunan bilim insanları sadece 0,3 mm boyutlarına sahip bir bilgisayar yapabildiklerini söyledi. Ne kadar küçük olduğunun anlaşılması için ise pirinçle kıyaslanıyor. Pirinç tanesi bu bilgisayarın yanınsa bir zeplin kadar büyük kalıyor. Zaten söz konusu bilgisayar tuz tanesinden 10 kat daha küçük olduğunu biliyoruz doğal olarak pirinç tanesi bilgisayarın yanında kocaman kalıyor. IBM'nin Mart ayında çıkardığı bilgisayar güç kaynağına bağımlı çalışıyordu. Güç kaynağı olmadan bilgi işlemesi söz konusu olmuyordu. Şimdi ise Michigan Üniversitesi'nde bulunan bilim insanları tarafından üretilen süper küçük bilgisayar 10'da 1 boyutlarında bilgisayar olmadan da bilgi işlemesi yapabiliyor.


Gerçekten Bir Bilgisayar mı?

Bu küçük araçların tam anlamıyla bilgisayar sınıfına sokulması henüz sektör tarafından tam anlamıyla kabul edilmedi. Sonuç olarak söz konusu bilgisayarın işleyebilmesi için kablosuz bir vericiye ve alıcıların içerisinde olması gerekiyor. IBM meydan okudu ancak belirli koşullarda bu meydan okuma yerine getirilebiliyor. Michigan Üniversitesi'nde bulunan bilim insanları ise IBM'nin meydan okumasının üstesinden gelmişe benziyor.


Michigan Üniversitesi'nde Bulunan Bilim İnsanları Küçük Bilgisayarı Nasıl Yaptı?

ÇOK ama çok küçük devrelerden akım geçirmesi gereken ekibin işi oldukça zordu. Ancak ekip akımı geçirebilmek için baz istasyonlarında da kullanılması mümkün olan LED'leri devreye sokarak çalıştılar. Yani inanılmaz düşük bir güç ile sistemin çalıştırılması gerekiyor. Şuan üretilen bu küçük bilgisayar için planlamalar yapılmaya başlandı. İlerde tümör araştırmaları için geliştirilmesi planlanan küçük bilgisayarlar artacak gibi duruyor. Michigan Üniversitesi'nde bulunan ekip en başta yola meydan okumaya cevap vermek için çaktıklarını ifade ediyor. Onların bilgisayar üretiminde öncelik verdikleri konu ise işlevsel bir bilgisayar yapmaktı. Kanser araştırmaları ve mikro işlemciler ile petrol arama çalışmaları için de kullanılabileceğini belirtiyorlar. Michigan Üniversite'sinde yapılan bilgisayar araştırmaları hem bilgisayarın tanımını değiştirebilir hem de artık hayatımızı da beraberinde değiştirebilir.

 



Kaynak: Bahçeşehir Üniversitesi / Wissen

Yazara Soru Sor

Blogumuza Abone
Olun

Güncel makalelerden ve eğitim fırsatlarından haberdar olmak için abone olabilirsiniz.

Öğrenci Yorumları

Benim gibi işsiz bir mühendisi alarak hayatında büyük bir dönüm noktası yarattığı için Wissen’e sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Muhammed GÜNGÖRMEZ
Şu anda da bu bilgiler ışığında Turkcell Teknoloji ICT’de çalışmaktayım. Bütün bu tecrübelerden dolayı Wissen’e çok teşekkür ederim.
Nevzal BAL
Wissen gerek marketing gerek sosyal medyada desteklerini esirgemedi ve eğitmenler her zaman yanımda oldu. Wissen ailesine çok teşekkür ederim.
Barış ÖZGEN