×

Sepetiniz

Sepetinizde ürün bulunmamaktadır. Online eğitimlerimizi inceleyebilirsiniz.

0212 381 50 00

5G Teknolojisi Nedir?

27.12.2019 / Bahçeşehir Üniversitesi / Wissen



5G Teknolojisi Nedir?

 

5G, günümüz 4G LTE ağlarının önemli bir evrimi olan 5. nesil mobil ağı olarak tanımlanmaktadır. Son yıllarda ortaya çıkan büyük veri ve nesnelerin interneti kavramlarının bir gereği olarak geliştirilmekte olan 5G teknolojisi, çok daha hızlı bir internet bağlantısını mümkün kılmaktadır. Birbirine bağlanan milyarlarca cihazın duyduğu hızlı internet ihtiyacını karşılayacak olan 5G, en uzun filmleri bile birkaç saniyede indirmeye olanak sağlamaktadır. Bağlantılarda meydana gelen kopukluğun da bu teknoloji ile minimuma inmesi beklenmektedir. Ayrıca geniş kapsama alanı, 5G’nin en önemli özellikleri arasında yer almaktadır. Halihazırda satışı başlayan 5G uyumlu telefonlar ile birlikte çalışacak olan bu teknolojinin başlangıçta 4G ağlarıyla birlikte çalışması, daha sonraki sürümlerinde ise kapsamının genişletilerek tamamen bağımsız ağlar aracılığıyla çalışması tasarlanmaktadır. Temel çalışma prensibi, diğer ağlardaki gibi radyo dalgaları ile veri dağıtımı olan 5G, 4G’nin kullandığı LTE yerine OFDM denilen yeni bir şifreleme kullanacaktır.


5G Teknolojisi’nin Getirileri ve Kullanım Alanları

 

5G Teknolojisinin günlük hayatımızın birçok farklı alanını değiştirmesi beklenmektedir. Öncelikle, 5G vericilerinin çok küçük olması tasarlandığından, şehirlerdeki yüksek baz istasyonlarının yerini küçük ve modeme benzeyen cihazların alması planlanmaktadır. Saniyede 20 GB hızında bir internet erişimi hedefleyen 5G, hızı ve geniş kapsama alanıyla iletişimi kesintisiz ve son derece hızlı bir hale getirecektir. Başlangıçtan itibaren evlerde kullanılabilecek olan 5G ayrıca hastanelerde, akıllı bandaj gibi sağlık cihazlarına da entegre edilebilmektedir. Böylelikle, düşük maliyetli, verimli ve yenilikçi sağlık cihazları ile sağlık sektörünün önemli bir gelişim göstermesi öngörülmektedir. 5G’nin etki edeceği bir diğer alan ise şoförsüz akıllı otomobillerdir. Akıllı ulaşımın en kritik faktörü kesintisiz bilgi akışı olacağından, sunduğu kesintisiz ve hızlı internet olanağı ile 5G’nin kazaların önlenmesinde önemli bir rol oynaması beklenmektedir. 



5G Teknolojisi ve Nesnelerin İnterneti

 

Günümüzde akıllı cihazlar olarak nitelendirilen nesnelerin interneti, RFID, UWB ve Bluetooth gibi kablosuz sistemlerle faaliyet göstermektedir. Bu sistemlerin bağlantısız olarak nitelendirilmesinin sebebi, 4G’ye kadar olan bağlantılarda bir saniyenin küçük zaman aralıklarına bölünerek aynı alandaki kullanıcılara eşit olarak paylaştırılmasıdır. Bu mevcut sistemde kullanıcıların birbiriyle bağlantıya geçmesi mümkün olmamaktadır. 5G için öngörülen ve NOMA denilen yeni sistemde ise dikey olmayan çoklu erişim yöntemi ile milyonlarca kullanıcının ve cihazın anlık bir şekilde birbiriyle bağlantıya geçmesi öngörülmektedir. Günümüzde yalnızca Wi-Fi ile çalışabilen nesnelerin internetinin, 5G’nin getirdiği teknoloji ile birlikte küçük-büyük tüm akıllı cihazlarla uyumlu olarak çalışabilmesi planlanmaktadır.


5G ve Nesnelerin İnterneti’nin bir araya gelişi, daha önce benzerine rastlanmamış bir veri zenginliği sağlamaktadır. Milyarlarca cihazı birbirine bağlayıp bu cihazları 5G teknolojisi sayesinde en hızlı şekilde yönetme imkânı bulacak olan işletmeler, elde ettikleri zengin veri aracılığı ile kilit kararlar alabilecektir. Öngörülen bir diğer gelişme ise tarımda yenilikler yapılması ve akıllı çiftlikler kurularak buralarda geniş çaplı üretim yapılmasıdır. Halihazırda dünyada 5G ve Nesnelerin İnterneti’nin uyumu ile birlikte çalışan örnekler her geçen gün artmaktadır. Örneğin, Finlandiya’da sanal gerçeklik ile felç rehabilitasyon hizmeti veren ürünler geliştirmektedir. Ayrıca akıllı küvözler sayesinde bebeklerin daha iyi koşullarda bakılması ve akıllı bandajlar ile hastalara daha verimli bir şekilde hizmet verilmesi de gündemdeki çalışmalardandır. 5G ve nesnelerin interneti teknolojilerine birlikte uyum sağlayan kuruluşların maliyet tasarrufu, daha iyi müşteri deneyimi ve uzun vadeli büyüme sağlaması öngörülmektedir.



Kaynak: Bahçeşehir Üniversitesi / Wissen

Yazara Soru Sor

Blogumuza Abone
Olun

Güncel makalelerden ve eğitim fırsatlarından haberdar olmak için abone olabilirsiniz.

Öğrenci Yorumları

Benim gibi işsiz bir mühendisi alarak hayatında büyük bir dönüm noktası yarattığı için Wissen’e sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Muhammed GÜNGÖRMEZ
Şu anda da bu bilgiler ışığında Turkcell Teknoloji ICT’de çalışmaktayım. Bütün bu tecrübelerden dolayı Wissen’e çok teşekkür ederim.
Nevzal BAL
Wissen gerek marketing gerek sosyal medyada desteklerini esirgemedi ve eğitmenler her zaman yanımda oldu. Wissen ailesine çok teşekkür ederim.
Barış ÖZGEN