×

Sepetiniz

Sepetinizde ürün bulunmamaktadır. Online eğitimlerimizi inceleyebilirsiniz.

0212 381 50 00

E-Ticaret Nedir?

5.06.2020 / Bahçeşehir Üniversitesi / Wissen



E-Ticaret Nedir? 

Günümüzde dijitalleşmenin hızla yaygınlaşmasıyla tüketim alışkanlıkları da değişim göstermektedir. İnternet üzerinden alışveriş yapmak da bu yöntemlerin başında gelmektedir. E-ticaret olarak adlandırılan bu alışveriş işlemi online olarak sanal ya da gerçek ürünlerin satışa sunulmasına denmektedir. Tüketicilerin ihtiyaç duyduğu neredeyse tüm ürün ya da hizmetler internet üzerinden satın alınabilir. 

1991 yılında internetin ticari faaliyetler için kullanılmasının ardından internet üzerinden yapılan ilk satış 1994 yılında gerçekleştirilmiştir. 2000 yılında ise Amerika ve Batı Avrupa’da bulunan pek çok marka ve firma faaliyet alanını sanal ortama taşımıştır. Bu sayede, e-ticaret kavramı da şekillenmiştir.  


Bu tarihten itibaren giderek artan ilgi sayesinde çok sayıda marka ve firma e-ticaret siteleri kurarak tüketicileri için farklı bir alışveriş deneyimi sunmaktadır. Hatta bazı markalar geleneksel mağazalar yerine yalnızca e-ticaret alanında faaliyet göstermektedir. 

E-ticaretin avantajlarının fark edilmesi farklı iş modelleriyle ticari faaliyetlerin yürütülmesini sağlamıştır. Özellikle günümüz modern insanı için alışveriş sürecinin hızlı ve kolay olması e-ticarete olan rağbeti artırmaktadır. 


E-Ticarette Kullanılan İş Modelleri 

Firmalar ve tüketiciler arasında değişen ticaret ilişkileri bazı terimlerle açıklanmaktadır. 

Firmadan Firmaya (B2B) 

B2B, firmaların kendi aralarındaki ticari faaliyetlerini belirten terimdir. Tüketicinin olmadığı bu iş modelinde firmalar ürün ve hizmetlerinin satışını diğer firmalara yapmaktadır. Aynı zamanda perakende yerine toptan satış yapılmaktadır. 

Firmadan Tüketiciye (B2C) 

İnternet kullanımının yaygınlaşması ve e-ticaretin gelişmesiyle günümüzde en sık tercih edilen iş modellerinin başında B2C modeli gelmektedir. Firmaların ürün ve hizmetlerini direkt olarak tüketicilere ulaştırması B2C modeli olarak bilinmektedir. İnternet üzerinden hizmet ve ürünlerinin satışını yapan firmalar bu modeli kullananlara örnek oluşturur. 

Tüketiciden Tüketiciye (C2C) 

Tüketicilerin kendi aralarında girdiği ticaret ilişkisi ise C2C iş modeli olarak adlandırılmaktadır. Son yıllarda gelişme gösteren bu modelde tüketiciler daha önce kullandıkları ve artık ikinci el olarak kabul edilen ürünlerinin satışını diğer tüketicilere yapmaktadır. Bu satış işlemi e-ticaret sitelerinin aracılığıyla ya da tüketicilerin kendi kurdukları web siteleri üzerinden yürütülmektedir. 


E-Ticaretin Avantajları Nelerdir? 

Firmalar ve tüketiciler arasında giderek daha fazla yaygınlaşan e-ticaretin çok sayıda avantajı bulunmaktadır. 

Her Zaman Açık Mağazalar 

Online sitelerin 24 saat hizmet vermesi hem tüketiciler hem de firmalar açısından avantaj sağlamaktadır. Yalnızca gündüz faaliyet gösteren geleneksel mağazalar yerine e-ticaret siteleri her an ulaşılabilir durumdadır. Özellikle kısıtlı zamana sahip olan tüketicilerin mağazalara kapanmadan yetişme problemi de bu sayede çözülmüştür.  

Mağaza Masrafından Tasarruf 

Firmaların e-ticaret yapmasıyla elde edecekleri avantajların başında maliyetten tasarruf gelir. Mağaza ya da dükkan açmak isteyen firmalar kiralar, faturalar, vergiler, personel masrafları, materyaller ve dekorasyon gibi çeşitli gider kalemlerine kaynak ayırmak durumunda kalmaktadır. E-ticaret yapabilmek için gerekenlerse yalnızca ürün ve hizmetlerin muhafaza edilebileceği bir depo ve bilgisayarlardır. 

Kısa Sürede Gerçekleşen Hızlı Alışveriş 

Özellikle çalışanlar alışveriş için uzun zaman ayırmak istemeyebilir. Fiziki bir mağazayı gezmek yerine tüketiciler istedikleri her ürün ve hizmete internet ortamından ulaşabilmektedir. Bu sayede kısa süre içinde alışveriş yapılmaktadır. 


E-Ticarete Atılmadan Önce Bilinmesi Gerekenler 

E-ticaret sitesi kurmak isteyenlerin göz önünde bulundurması gereken bazı noktalar bulunmaktadır.  

  • Bir e-ticaret sitesi kurmak ve ticari faaliyetlerde bulunabilmek için öncelikle emek ve zaman ayırmak gerekir. Özellikle bir ekiple birlikte bu işe başlamayanlar yönetim süreçleri, siparişlerin kontrol edilmesi gibi işlemleri kendileri yapmak zorundadır. 

  • Ülkemizde ticari faaliyetlerde bulunabilmek için vergi dairesine adres bildirimi yapmak gerekmektedir. Şahıs ya da sermaye şirketi kurduktan sonra e-ticaret sitesi yönetilebilir. 

  • Maliyet hesaplaması yaparak buna uygun olarak belli bir kaynak yaratmak gerekmektedir. Şirket kurulum maliyetleri, yazılım maliyetleri, ürün ya da hizmetlerin temini ile reklam ve kampanyalar için bütçe ayırmak gerekir.  

 



Kaynak: Bahçeşehir Üniversitesi / Wissen

Yazara Soru Sor

Blogumuza Abone
Olun

Güncel makalelerden ve eğitim fırsatlarından haberdar olmak için abone olabilirsiniz.

Öğrenci Yorumları

Benim gibi işsiz bir mühendisi alarak hayatında büyük bir dönüm noktası yarattığı için Wissen’e sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Muhammed GÜNGÖRMEZ
Şu anda da bu bilgiler ışığında Turkcell Teknoloji ICT’de çalışmaktayım. Bütün bu tecrübelerden dolayı Wissen’e çok teşekkür ederim.
Nevzal BAL
Wissen gerek marketing gerek sosyal medyada desteklerini esirgemedi ve eğitmenler her zaman yanımda oldu. Wissen ailesine çok teşekkür ederim.
Barış ÖZGEN