×

Sepetiniz

Sepetinizde ürün bulunmamaktadır. Online eğitimlerimizi inceleyebilirsiniz.

0212 381 50 00

Dünyanın En Hızlı Süper Bilgisayarı Piyasaya Sürülüyor!

12.06.2018 / Bahçeşehir Üniversitesi / Wissen


Bilgisayar kullanımı 1950'li yıllara kadar dayanmaktadır. 1 ve 0’dan oluşan yazılım kodlarıyla çalışan bilgisayar ilk icat edildiği zaman oda büyüklüğündeydi. Matematik ve hesap işlemleri için istatistiksel verileri karşılaştırma veri analizi yapmak için kullanılmaktaydı. Bilgisayar insan oğlunun ihtiyacına ve merakına binaen doğmuş bir icattır. Gelişen ve değişen teknoloji içerisinde bilgisayarlar oldukça fazla öneme sahiptir. Bilgilerin depolanması ve aktarılmasında bilgisayar kullanılmıştır. İnternetin bulunmasıyla beraber bilgisayar kullanımı hızla artmaktadır. Teknolojik gelişmeler ve bilginin işlenmesi için gereken süre böylece çok daha az zaman almaktadır. Eski zamanlara göre bilgi kendini her geçen gün ikiye katlayarak devam etmektedir. IBM ilk bilgisayar üreticilerinden biri olarak bilinmektedir. NASA için geliştirdiği bilgisayar ve yazılım ile bu işte öncü konumdadır.


Süper Bilgisayarlar

IBM ve ABD Enerji Bakanlığı bünyesinde kurulan ve çalışmalarına devam eden Oak Ridge Ulusal laboratuarı ürettiği yeni süper bilgisayar olan Summit'i piyasaya tanıttı. Summit piyasada bulunan 500 süper bilgisayarın en iyisi olarak gösterilmektedir. Yapılacak olan süper bilgisayar sıralamasında dünya üzerindeki en iyi süper bilgisayar sıralamasında birinci sırayı alması beklenmektedir. En güçlü ve akıllı olarak tanımlanan Summit performansının en üst noktasında iken saniyede 200 000 trilyon işlem yapma kapasitesindedir. Performansı ile adeta çağ atlatacak olan Summit süper bilgisayar yeni buluşlar için öncü olup ABD merkezli olması sebebiyle uluslar arası çalışmalar için kullanılabilecektir. Uzay çalışmaları için kullanılması planlanmaktadır.






Summit'in İçeriği

Summit süper bilgisayar 2 çekirdekli 22 IBM Power 9 çipiyle beraber 4608 işlem gücünde olup 6 Nvidia Tesla 100V GPU'ya sahiptir. Hafızası özelliği olarak toplam 10 petabayt'lık kullanılabilir hafızaya sahiptir. Bu sayede çok güçlü olan Summit süper bilgisayar Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı sayesinde enerji kullanılması için üstün performans gerektiren işlemler için kullanılacaktır. Gerekli açıklamalar ve kullanım alanı bu ay başında yapılacak olan süper bilgisayar sıralaması sonrasında açıkça ifade edilmesi beklenmektedir. IBM ana üretici olarak gözükmekte olup Nvidia, Redhat ve İnfiniBand ile işbirliği yaparak Summit süper bilgisayarı ortaya koyabildi. Yazılım çalışmalarında ise Mellanox şirketinin ağ uzmanlarıyla beraber ortak bir çalışma yürüttü. IBM ve ABD Enerji Bakanlığının ortak ürettiği bir başka süper bilgisayar daha bulunmaktadır.

Bu yeni nesil bilgisayarın ismi Sierra olarak belirlenmiş ve Lawrence Livermore laboratuarı ev sahipliği yapmaktadır. Sierra Summit'e göre daha az güce sahip olsa da ABD Enerji Bakanlığı içerisinde bulunan diğer tüm bilgisayarlardan daha üst konumdadır. Henüz aktif olmayan Sierra bu yıl içerisinde aktifleştirilerek çalışmalar için ulusal laboratuarlarda kullanılması beklenmektedir. Bilgisayar teknolojileri her geçen saniye artık daha ileri bir noktaya hareket etmekte ve yenilikler ardı ardına gelmektedir.



Kaynak: Bahçeşehir Üniversitesi / Wissen

Yazara Soru Sor

Blogumuza Abone
Olun

Güncel makalelerden ve eğitim fırsatlarından haberdar olmak için abone olabilirsiniz.

Öğrenci Yorumları

Benim gibi işsiz bir mühendisi alarak hayatında büyük bir dönüm noktası yarattığı için Wissen’e sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Muhammed GÜNGÖRMEZ
Şu anda da bu bilgiler ışığında Turkcell Teknoloji ICT’de çalışmaktayım. Bütün bu tecrübelerden dolayı Wissen’e çok teşekkür ederim.
Nevzal BAL
Wissen gerek marketing gerek sosyal medyada desteklerini esirgemedi ve eğitmenler her zaman yanımda oldu. Wissen ailesine çok teşekkür ederim.
Barış ÖZGEN