×

Sepetiniz

Sepetinizde ürün bulunmamaktadır. Online eğitimlerimizi inceleyebilirsiniz.

0212 381 50 00

Halka Açık Kablosuz Ağlardaki Tehlikeler Nelerdir?

29.05.2018 / Bahçeşehir Üniversitesi / Wissen


Herkesin erişimine açık olan kablosuz ağ bağlantılarında akla gelebilecek ve akla gelmesi imkansız pek çok tehlike söz konusudur. Dolayısıyla mecbur kalınmadıkça bu ağlardan faydalanarak internete bağlanmamak sergilenilecek en doğru davranış olacaktır. Halka açık olan kablosuz ağlardan faydalanılarak, internet bağlantısı kurulan cihaza sızılabilmesi ve cihazı kullanan kişinin bilgilerine ulaşılabilmesi kötü niyetli kişiler için oldukça basittir. İnternet bağlantısını mecbur kalmadıkça halka açık ağlar vesilesiyle kurmak bu yüzden tavsiye edilmemektedir. Ağ yöneticisi şeklinde tabir edilen kavram tüm ağlarda bulunduğu gibi bu ağlarda da bulunmaktadır ve ağ yöneticileri tüm cihazları kontrol altına alabilme yetkinliğine sahiptir.

 



Linux'la Sızıyorlar

 Kötü niyetli kimselerin sızma işlemini gerçekleştirmek için genellikle Linux işletim sistemini tercih ettikleri bilinmektedir. Linux açık kaynak kodu söz konusu olan bir işletim sistemidir. Kötü niyetli kişiler sızma planlarını hayata geçirmek için çoğu zaman terminal ekranlarını tercih edilmektedirler. Sızma işlemi, terminal ekranına yazılan kimi komutlar vesilesiyle yapılmaktadır. Kötü niyetli kişiler ağdaki cihazlara ait MAC adresleri, ağdaki cihazlar, ağı dinlemeler gibi kimi bilgilere bu ekran sayesinde erişim sağlayabilmektedirler.

wireless



 Root Olmak

 Kötü niyetli kişiler, cihazlara halka açık ağları kullanma yolu sayesinde bağlandıkları takdirde, root erişimini gerçekleştirmiş kabul edilmezler. Bir başka tabirle erişimi sınırlı bir noktaya kadar temin etmiş olurlar. Bu gibi erişimler tespit edilebilmenin kolay bir iş olduğu söylenemez fakat zaten sistem dosyalarının saklandığı bölgeye sızmaları da söz konusu değildir. Sistem dosyalarına erişimi sağlayabilmek için root olmak gerekmektedir. Root olmak kavramı, işletim sistemine bypass uygulamak gibi bir manaya gelmektedir. Bu sebepten root olan kötü niyetli kişi, paylaşılan kimi belgelere erişim sağlayabilir ya da Windows işletim sistemindeki ağı kullanarak belgelerim klasörüne ulaşımı gerçekleştirebilir.


 Ne Yapmalı?

 Halka açık ağlar sayesinde cihazlara ulaşabilen kötü niyetli kişilerden gelmesi muhtemel tehlikelerin önünü kesebilecek bir donanımsal ya da yazılımsal mekanizma henüz söz konusu değildir. Bu yüzden bu gibi ağlardan faydalanarak internete bağlanırken, tehlikeleri göz ardı etmemek oldukça önemlidir. Halka açık ağlar sayesinde internete bağlanmayı tercih etmek yerine günümüzde herkeste bulunan akıllı cep telefonlarından ya da gelişen teknolojiyle birlikte insan hayatının vazgeçilmezi haline gelen 3G uyumlu modemlerden faydalanılarak internet bağlantısı kurmak daha yerinde bir davranış olacaktır.


 Halka Açık Kablosuz Ağ Nedir?

 Gelişen teknolojiyle birlikte önce internet, sonra da internete mekana bağımlı olmaksızın bağlanılmasına yarayan akıllı cihazlar ortaya çıkmıştır. Fakat bu cihazlar tek başlarına internete bağlanamamaktadır. Bu cihazlarla internet bağlantısı kurabilmek için bağlanılabilecek bir internet bağlantısının söz konusu olması gerekmektedir. Pek çok kamu kuruluşunda, kimi toplu taşıma araçlarında, bazı milli park ve bahçelerde, kafe ve restoranlarda halkın erişimine açık ağlar bulunmaktadır. Bu ağlar pek çok kişi için kolaylaştırıcı bir nitelik taşısa da pek de güvenilir olmadıkları su götürmez bir gerçektir. 



Kaynak: Bahçeşehir Üniversitesi / Wissen

Yazara Soru Sor

Blogumuza Abone
Olun

Güncel makalelerden ve eğitim fırsatlarından haberdar olmak için abone olabilirsiniz.

Öğrenci Yorumları

Benim gibi işsiz bir mühendisi alarak hayatında büyük bir dönüm noktası yarattığı için Wissen’e sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Muhammed GÜNGÖRMEZ
Şu anda da bu bilgiler ışığında Turkcell Teknoloji ICT’de çalışmaktayım. Bütün bu tecrübelerden dolayı Wissen’e çok teşekkür ederim.
Nevzal BAL
Wissen gerek marketing gerek sosyal medyada desteklerini esirgemedi ve eğitmenler her zaman yanımda oldu. Wissen ailesine çok teşekkür ederim.
Barış ÖZGEN