×

Sepetiniz

Sepetinizde ürün bulunmamaktadır. Online eğitimlerimizi inceleyebilirsiniz.

0212 381 50 00

Cloud Computing

21.02.2020 / Bahçeşehir Üniversitesi / Wissen


Cloud Computing

Son yıllarda buluta sistemleri kullanan işletme sayısında önemli bir artış görülmektedir. Mobil cihazlar aracılığı ile her yerden veriye erişmeye kolaylık sağlayan Bulut Bilişim’in önümüzdeki yıllarda daha da büyük bir ivme kazanacağı düşünülmektedir. Peki her yerde duyduğumuz, gördüğümüz ve oldukça popüler olduğunu bildiğimiz Bulut Bilişim ne anlama gelmektedir? Bulut Bilişim bir tür dış kaynak kullanımı, veri depolama ve işleme yöntemidir. Bulut Bilişim’den yararlanmak isteyen kullanıcılar, uygulamalara ve dosyalara internet bağlantısıyla diledikleri yerden erişmektedir.

 

Bulut Bilişim’in SaaS, PaaS and IaaS olmak üzere üç çeşidi bulunmaktadır. Bunların özellikleri ise şu şekildedir:

·      SaaS (Sofware as a Service): En yaygın olarak kullanılan Bulut Bilişim sistemlerinden biri olan SaaS, web üzerinden bir yazılımın işlevlerine erişerek bu işlevleri kullanıcılara iletebilmektedir. SaaS müşterileri genellikle bu hizmetten yararlanmak için abonelik ücreti ödemektedir. SaaS'a örnek Microsoft Office 365, Google Apps, Dropbox ve Adobe Creative Cloud verilebilir.

·      PaaS (Platform as a Service): PaaS sisteminde bir bilişim platformu doğrudan hizmet olarak sunulmaktadır. Bu platform kendi donanım ve yazılımlarını yöneten şirketler tarafından satın alınmaktadır. PaaS yazılım geliştirme sürecini kolaylaştırmaktadır. Amazon Web Servisleri, Microsoft Azure, IBM ve Google Cloud önde gelen PaaS sağlayıcılarındandır.

·      IaaS (Infrastructure as a Service): IaaS ise kullanıcılara server, depolama ve ağ oluşturma gibi altyapı hizmetleri sağlayan bir Bulut Bilişim Sistemidir. Bu altyapıları geliştirmekte zorlanan ancak Bilgi-İşlem süreçlerini kendileri yönetmek isteyen şirketler için ideal bir çözüm sunmaktadır. IaaS hizmeti sağlayan şirketlere örnek olarak Amazon Web Services, Microsoft Azure, IBM and Google Cloud Platform verilebilir.

 

Avantajları

Bulut Bilişim, kullanıcılara dosya ve uygulamalara uzaktan erişim ve paylaşım imkânı tanımaktadır. Bulut sisteme aktarılan tüm uygulama ve dosyalar küresel bir güvenli veri merkezleri ağında saklanmaktadır. İhtiyaç halinde de bu dosyalar veri merkezi ağından istenilen mobil cihaza internet aracılığıyla kopyalanabilmektedir. Bu da paylaşımı ve iş birliğini kolaylaştırmakta ve cihazın nerede kullanıldığına bakılmaksızın güvenli mobil erişim sağlamaktadır. Bu anlamda Bulut Bilişim, veri sağlamanın etkili yollarından biridir. Bulut Bilişim’in kullanılabileceği yazılım ve hizmet ortamları genellikle abonelik gerektirmektedir. Bu abonelik fiyatı kullanıcının ihtiyacı olan veri depolama ve paylaşma kapasitesine göre değişebilmektedir. Bulut Bilişim sayesinde birden fazla kişi, paylaşılan bir programa veya dosyaya farklı konumlardan gerçek zamanlı olarak erişebilmektedir. Bulut Bilişim’in avantajları şu şekilde sıralanabilir:

·      Düşük Maliyet: Bulut Bilişim sistemleri sayesinde şirket içi yazılım ve donanım sistemleri ile bunların gerektirdiği altyapılara olan ihtiyaç ortadan kalkmaktadır. Bu nedenle bilgi işlem ağından kaynaklanan büyük maliyetleri ortadan azalmaktadır. Fiziksel sunucuların sebep olduğu sabit ve yüksek maliyetler yerine ihtiyaca yönelik, değişken ve düşük Bulut Bilişim maliyetleri ile şirketler kaynaklarını başka gerekli alanlara aktarma imkânı bulmaktadır.

 

·      Hız: En büyük verilere bile Bulut Bilişim sistemleriyle birkaç saniyede ulaşılabilmektedir. Dosya depolama, paylaşma ve yedekleme süreleri Bulut Bilişim sistemleri ile birlikte minimuma inmektedir.

 

·      Verimlilik: Şirket içi depolama ve dosya paylaşımı genellikle vakit alan ve karışıklıklarla sonuçlanan bir süreçtir. Sanal ortamda tüm dosyaların tek bir çatı altında toplanması ve paylaşıma açık olması çalışanların birbiriyle olan iletişim süresini kısaltmakta, veri kayıplarını ve eksikliklerini azaltmaktadır. Ayrıca aynı dosyanın farklı kopyalarının sebep olduğu zaman ve depolama alanı verimsizliği de ortadan kalkmaktadır. Bu anlamda Bulut Bilişim daha verimli iş süreçlerine imkân tanımaktadır.

 

·      Güvenlik: Verilerin merkezileştirilmesine yönelik kaynakların artmasıyla birlikte Bulut Bilişim güvenli bir veri depolama ve paylaşımı ortamı sağlamaktadır.

 

Günümüzde Örnekleri

Bulut Bilişim, günümüzde birçok farklı alanda popüler olarak kullanılmaktadır. Aşağıda bunlardan bazılarına örnekler verilmiştir:

 

Eğlence: Netflix veya Spotify gibi bulut tabanlı yayın hizmetleri yoluyla milyonlarca film, video, podcast ve müziğe erişilebilmektedir.

 

Sosyal Medya: Facebook, Instagram, Twitter gibi sosyal platformlarda yayınlanan fotoğraflar ve videolar bulut sisteminde saklanmakta, böylelikle bu paylaşımların kaybolması önlenmektedir.

 

Doküman ve Sunumlar: Yerel sabit sürücülerde saklanan dosya, sunum ve tablolar düzenli olarak kaydedilmezse ani elektrik kesintilerinde kaybolmaktadır. Google Dokümanlar veya Dropbox gibi dosya platformlarında ise bu dosyalar artık her yerden erişilebilmekte ve anlık olarak kaydedilmektedir.

 

Muhasebe: Bulut tabanlı muhasebe uygulamaları, masaüstü muhasebe yazılımıyla aynı işlevi görmekte; ancak farklı olarak bu uygulamalara internet üzerinden erişilmektedir. Böylelikle departmanlar arasındaki bilgi akışı doğru, kesintisiz ve tam zamanlı olarak gerçekleşmektedir. Bulut muhasebe uygulamaları veri girişini kolaylaştırmakta, kayıtlardaki mükerrerliği ortadan kaldırmakta ve hata olasılığını azaltmaktadır.

 

İnsan Kaynakları: Bulut sistemleri insan kaynakları süreçlerine entegre edildiğinde işe alma, eğitim ve geliştirme süreçleri daha verimli hale gelmektedir. İK ekipleri özgeçmişleri kolayca görüntüleyebilmekte, adayları sıralayabilmekte, performansı izleyebilmekte; tek noktadan tüm kayıtlara erişebilmektedir.

 

Stok Yönetimi: Stoklar Bulut Bilişim sistemleri ile yönetildiğinde, sipariş, stok, satış ve teslimat takipleri çok daha kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Hem satıcılar hem yöneticiler hem de lojistik koordinatörleri stok seviyelerini tek bir dosyadan takip edebilmekte ve ürünlerin anlık olarak nerede olduğunu bilmektedir.

 

 



Kaynak: Bahçeşehir Üniversitesi / Wissen

Yazara Soru Sor

Blogumuza Abone
Olun

Güncel makalelerden ve eğitim fırsatlarından haberdar olmak için abone olabilirsiniz.

Öğrenci Yorumları

Benim gibi işsiz bir mühendisi alarak hayatında büyük bir dönüm noktası yarattığı için Wissen’e sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Muhammed GÜNGÖRMEZ
Şu anda da bu bilgiler ışığında Turkcell Teknoloji ICT’de çalışmaktayım. Bütün bu tecrübelerden dolayı Wissen’e çok teşekkür ederim.
Nevzal BAL
Wissen gerek marketing gerek sosyal medyada desteklerini esirgemedi ve eğitmenler her zaman yanımda oldu. Wissen ailesine çok teşekkür ederim.
Barış ÖZGEN